Кількість іноземних студентів скоротилася на третину

12 травня 2023 р. 18:05

У результаті російської агресії, українські вищі навчальні заклади втратили біля 20000 студентів-іноземців, які були вимушені перевестися до навчальних закладів в інших країнах.

Олена Шаповалова, директор Українського державного центру міжнародної освіти, розповіла про це в інтерв'ю. З її слів, після початку широкомасштабної війни в країні навчалося більше 84000 студентів-іноземців. Кожного року до нашої країни приїжджало від 15 до 20 тисяч бажаючих навчатися. Було зареєстровано біля 50000 запрошень на навчання, але з них прибуло трохи більше третини.

Згідно з інформацією в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, на початку 2023 року в закладах вищої освіти навчалися майже 52 тисячі студентів з інших країн. Це на 30 тисяч менше, ніж до початку конфлікту. За минулий рік більше 11000 іноземних студентів завершили своє навчання і отримали диплом, тоді як інша решта, включаючи їх, перевелися на навчання до університетів поза межами України.

Олена Шаповалова ще зазначила, що значна кількість іноземних студентів навчалася на контракті. Кожний іноземний студент кожного місяця витрачав близько тисячі доларів для навчання, харчування та проживання. Збереження цього джерела додаткового фінансування вищих навчальних закладів та ввезення іноземної валюти до країни має велике значення.

Автор: UKRREF.org.ua


Читати інші новини:

МОН введе спеціальний навчальний курс зі статевого виховання

На даний момент повної інформації відносно освітніх втрат не має